Målsättningen med den lösningsfokuserade Nepsy-coachningen är att göra vardagen smidigare. I coachningen används också metoder som är hämtade från kognitiv beteendeterapi (KBT).
I coachning för personer med ADHD fokuserar man på att lära sig färdigheter, strategier och handlingsmönster som stöder förmågan att klara sig, till exempel exekutiva färdigheter och problemlösningsfärdigheter.
I coachningen för personer med autism är målet att stödja vardags- och livsledningsförmåga, utvecklingen av nya positiva sätt och att arbeta och bygga en positiv livsväg. I coachningen kan lösningar på vardagsproblem övas konkret. Utvärderande, strukturerande, vägledande, visualiserande och reflekterande metoder används i arbetet.
I arbetet med barn genomförs träningsprocessen tillsammans med föräldrar och andra aktörer, som skolan och BUP.
Det finns flera utbildade Nepsy-coacher på Åland, som du kan hitta på fliken "Samhällets stöd" på hemsidan. Åtminstone någon av dessa arbetar också online för dig som bor utanför Åland.
Det finns också Nepsy-coacher på finska fastlandet. Du hittar dem bäst genom att söka på nätet.
Du som bor i Sverige hittar NPF-coacher genom att söka på nätet. De kan också kalla sig ADHD-coacher. Var noga med att säkerställa att din NPF-coach har en gedigen utbildning och att de är vana vid att arbeta med barn.
Du kan själv betala Nepsy/NPF-coachning. Socialvården har möjlighet att bevilja tjänsten. Rimligtvis borde sjukvården också kunna ge betalningsförbindelse. På Åland är Nepsy-coachning nytt och strukturerna för detta har inte fallit på plats.