Fokus inom KBT är att ändra de tankemönster och beteenden som leder till bekymmer.
Så här kan KBT vara hjälpsamt för personer med ADHD:
Strukturerad problemlösning - KBT hjälper individer med ADHD att utveckla strukturerade och systematiska sätt att närma sig problem. Genom att bryta ner stora uppgifter i mindre, mer hanterbara delar och skapa tydliga planer, kan personer med ADHD förbättra sin förmåga att hantera dagliga utmaningar.
Impulskontroll - En av de centrala utmaningarna för personer med ADHD är svårigheter med impulskontroll. KBT kan lära individer tekniker för att identifiera och hantera impulser genom att öva på att pausa och tänka innan de agerar. Detta kan minska oönskade beteenden och öka förmågan att fatta mer genomtänkta beslut.
Självkontroll och självmedvetenhet - KBT fokuserar på att öka självmedvetenheten och självkontrollen genom att identifiera negativa tankemönster och ersätta dem med mer konstruktiva och realistiska tankar. Genom att förstå hur tankar och känslor påverkar beteendet kan personer med ADHD lära sig att bättre hantera sina reaktioner på olika situationer.
Hantera distraktioner och fokus - Individer med ADHD upplever ofta svårigheter med att bibehålla fokus och undvika distraktioner. KBT kan erbjuda strategier för att förbättra uppmärksamheten, inklusive att sätta realistiska mål, använda sig av tidsstyrningstekniker och skapa en strukturerad miljö som underlättar koncentration.
Självförtroende och positiv förstärkning - KBT arbetar också med att stärka självförtroendet hos personer med ADHD. Genom att fokusera på framsteg och positiva prestationer i stället för att betona misslyckanden kan KBT bidra till att skapa en mer positiv självbild och öka motivationen.
Relationshantering - Många personer med ADHD upplever svårigheter i sina relationer. KBT kan hjälpa till att förbättra kommunikationsfärdigheter och relationshantering genom att lära ut effektiva sätt att uttrycka sig själva och förstå andra.
Texten är hämtad från PreageraKBT.se
Sök efter en KBT-terapeut, gärna legitimerad psykoterapeut, som är duktig på ADHD. Att vara duktig på ADHD innebär kanske att ha arbetat länge med personer med NPF, att vara särskilt intresserad av området eller att förutom att vara utbildad terapeut, också vara Nepsy-coach.
Om du är bekväm med det så kan du leta efter terapeut på Internet och besöka terapeuten online. Idag finns det Internetportaler som samlar professionella terapeuter.
Du kan alltid betala för terapi på egen hand.
Om du har fyllt 16 år, är folkbokförd i Finland och har ett B-utlåtande kan du ha rätt till rehabiliterande psykoterapi. Ett B-utlåtande kan du få efter att ha haft kontakt med en psykiater i tre månader. Rehabiliterande psykoterapi ges enbart av vissa legitimerade psykoterapeuter.